Uuteen maailmaan sopeutuminen

Disruptio on tällä hetkellä kaikkien huulilla. Kymmenen vuotta sitten useimmat asiakkainani olleet suuryritykset eivät olleet kiinnostuneet minkäänlaisesta yhteistyöstä start-up –yritysten kanssa, kun tämänhetkisissä strategiaprojekteissani kaikki pohtivat pienten ketterien yritysten muodostamia uhkia ja mahdollisuuksia. Miten maailma muuttui, kun yhtäkkiä monet Suomen suurimmat yritykset pelkäävät autotallifirmoja?

Taustalla on tietysti digitalisaatio. Perinteiset myyntikanavat rapautuvat kuluttajien siirtyessä nettiin. Monet etsivät kulutusluottoa ensisijaisesti Google-hakukoneella oman pankin konttorissa käynnin sijaan. Markkinoille tulon esteet ovat useimmilla aloilla laskeneet merkittävästi.

Uudet ketterät yritykset ovat suunnitelleet prosessinsa täysin automatisoiduiksi eikä niillä ole perinteisten yritysten monimutkaisia organisaatioita ja kiinteitä kustannuksia painolastina. IT-infrastruktuuri tulee joustavasti pilvestä ja skaalautuu samaa vauhtia asiakashankinnan kanssa. Isoissa muutosohjelmissa asiakkaani lähes aina pohtivat, kuinka helppoa olisi aloittaa tyhjältä pöydältä – ”olisimmepa start-up!”

Organisaation siilojen, IT-järjestelmien kankeuden ja henkilöstön muutosvastarinnan takia suuret yritykset eivät kykene tarjoamaan sujuvaa ja kitkatonta asiakaskokemusta. Niiden asiakaspalvelua ei ole rakennettu mobile first –ajatuksella eikä järjestelmien kautta saa 360 asteen näkymään asiakkaasta eri kanavissa ja kosketuspisteissä.

Ja mikä pahinta, muutoksen nopeus vain kiihtyy teknologisen kehityksen myötä. Uudet markkinoille tulijat kehittävät liiketoimintaansa ketterästi ja vievät uusia innovaatioita jatkuvasti asiakkaille kokeiltavaksi. Siinä missä perinteisen yrityksen ERP-järjestelmän päivityssykli saattaa olla puoli vuotta, start-upit tekevät päivityksiä digitaalisiin palveluihinsa päivittäin.

Uudet ketterät yritykset ovat suunnitelleet prosessinsa täysin automatisoiduiksi eikä niillä ole perinteisten yritysten monimutkaisia organisaatioita ja kiinteitä kustannuksia painolastina.

 

Tässä kuusi pilaria, joiden päälle suomalaisyritysten pitäisi omasta mielestäni rakentaa innovaatio- ja muutosohjelmansa:

  1. Luo selkeä strateginen visio ja kerro kaikille, minkä pitää muuttua. Lähde liikkeelle tavoitellusta asiakaskokemuksesta ja pohdi, miten prosessit, järjestelmät ja henkilöstö saadaan tuottamaan se.
  2. Ole rohkea. Yritysten toimintaympäristö muuttuu niin nopeasti, että myös tavoiteltujen muutosten pitää olla suuria. Huolehdi nykyisen liiketoiminnan jatkuvuudesta, mutta älä anna sen jarruttaa muutosta.
  3. Nopeuta päätöksentekoa. Vähennä hierarkioita ja anna itseohjautuville tiimeille enemmän valtaa tehdä itseään koskevia päätöksiä. Jos uudet hankkeet eivät vaaranna liiketoimintaa, pitää kokeiluille antaa lupa – yrityksen ja erehdyksen kautta eteenpäin.
  4. Myös IT-osastoa tulee ketteröittää. Infratiimin tulisi harjoitella DevOpsia. Koko IT-osastoa ei voi muuttaa ketteräksi yli yhden yön, mutta mieti kaksijakoista IT-mallia (bimodal IT). Jokaisen tiimin osalta on hyvä pohtia millainen toimintamalli yksikölle parhaiten sopii, täysin perinteisestä puhtaan ketterään.
  5. Varmista, että IT-alustasi tarjoaa avoimet rajapinnat joiden avulla sen päälle on mahdollista rakentaa uusia digitaalisia palveluita ja räätälöityä analytiikkaa. Tee selkeä tiekartta avoimeen järjestelmäarkkitehtuuriin siirtymiseen.
  6. Kokeile enemmän. Testaa ja kehitä uusia innovaatioita heti asiakkailla pitkien suunnitteluprosessien sijaan – fail fast and early. Tuo design-ajattelun taustalla oleva filosofia koko organisaatioon.

 

Näillä resepteillä elefantinkin on mahdollista oppia tanssimaan – hitaasti, mutta varmasti.